Fatal hengivenhet

Skrevet av Keigo Higashino

Oversatt av Harry Solvang

ISBN 978-82-7129-437-3

Pris: 399 kr

Resyme:

Den geniale matematikklæreren Ishigami lever et stille og tilbaketrukket liv. Han er hemmelig forelsket i naboen, den enslige moren Yasuko, som bor sammen med sin tenåringsdatter. Når han får vite at de to har tatt Yasukos voldelige eksmann av dage, tilbyr han seg å hjelpe dem med å dekke over forbrytelsen. Ironisk nok begynner hans gamle venn, den begavete fysikeren Manabu Yukawa, å interessere seg for saken. Hans klare logiske sans har flere ganger tidligere hjulpet politiet med å komme til bunns i kompliserte saker, og også denne gang ber hans gode venn, etterforskeren Kusanagi, om assistanse. Det utvikler seg til en tvekamp mellom to mesterhjerner, og leseren blir vitne til et slags flerdimensjonalt sjakkspill fullt av uforutsigbare trekk.

 

Om forfatteren

Keigo Higashino: (f. 1958) har siden debuten i 1985 gitt ut en rekke bøker i ulike sjangre. Han er likevel mest kjent for sine spenningsromaner, hvorav en hel rekke har blitt gjenstand for filmer og TV-serier. Ikke bare i Japan, men også Korea, Kina, India og Frankrike. Romanene har alltid Japan som utgangspunkt, slik at lesere får tilgang til genuine japanske miljøer, og derved eksponeres for japansk kultur og tankesett – herunder japanske menneskelige relasjoner og dyder/verdisyn som vil virke fremmed for lesere utenfor den «konfusianske sfæren». Derved utfordres og utvides lesernes horisont.

Higashinos romaner er blitt oversatt til en rekke ulike språk. I Asia er flere av hans romaner utgitt i land som Kina, Korea, Vietnam, Thailand, India, Indonesia og Taiwan – i Europa er de utgitt i Frankrike, Tyskland, England, Spania, Nederland og Russland, for å nevne de største.  I USA har flere av Higashinos romaner blitt store suksesser.

Higashinos romaner er også kjent for å inneholde elementer fra vitenskap – vanligvis fysiske fenomener som ikke er allment kjent. Dette gir en ekstra dimensjon til Higashinos arbeider.

Higashino har blitt nominert til – og har også vunnet en rekke høythengende priser for sine arbeider. Han var leder for organisasjonen «Mystery Writers of Japan» mellom 2009 og 2013.

Til tross for at forfatteren er svært berømt både i Japan og flere andre land (spesielt i Asia), er han totalt ukjent i Norge. Når vi velger å starte med den aktuelle romanen, som har fått tittelen «Fatal hengivenhet» på norsk, er det fordi vi anser denne som en god introduksjon til Higashinos forfatterskap.

Det fins bilder av Keigo Higashino på nettet. Fra forlaget i Japan har vi imidlertid fått beskjed om at disse ikke er tillatt å publisere.